Vinterns bästa resmål

Vintern närmar sig med stormsteg, och vi är nog många som redan börjat längta efter att få dra på skidorna och bege oss ut på säsongens första tur.

Snö

Snön har redan börjat falla över Sverige, och vi har redan fått en försmak av det snökaos som brukar komma ett par gånger per vinter. Men tyvärr blir det alltmer ovanligt med riktigt vita vintrar i den södra delen av vårt land. Då får man väl söka sig till Alperna, är det säkert en del som tänker. Men så långt behöver man inte åka – det räcker med att bege sig ett fåtal mil norrut, till Dalarna, för att få riktigt bra skidåkning.

Skid-VM i Falun

Det är också i Dalarna, i residensstaden Falun, som 2015 års skid-VM hålls. Så se till att vara där på plats, och passa på att testa spåren själv – de kommer självklart vara i bättre skick än någonsin inför mästerskapet.

Men hur bra spåren än är finns det alltid vissa saker du behöver stå för själv. Längdskidor är i mångt och mycket en materialsport, och rätt utrustning gör allt mycket roligare. Stavar, skidor och pjäxor av hög kvalitet är av stor vikt. Därefter kommer finessen in – skidvallan. Skidvalla är viktigt för att få en härlig skidupplevelse. Det finns två olika sorters valla som är bra för olika ändamål – fästvallan preparerar du skidornas fästzon med för att få fäste när du åker; glidvallan fungerar precis tvärtom och ger en extra skjuts. Inom respektive valla finns olika underkategorier baserade på olika ämnen, material och situationer. Att ha vallatyper för olika sorters väder ger otroligt mycket bättre förutsättningar – det gör förarbetet lättare och åkningen mycket mer njutbar. Vintern står för dörren och vi är många som har väntat på årets första snöfall. Nu när det på vissa ställen i landet redan har kommit lite snö, varför inte börja kolla på utrustningen nu?