London – En Europeisk favorit

Stamford BridgeLondon är inte bara Englands huvudstad, det är en mötesplats för människor i hela Europa, ja hela världen. Trots Englands ringa storlek så har det i hundratals år varit en världsmakt och bara i just London stad så bor det över åtta miljoner människor och om man räknar in hela området dit tunnelbanan går, ja då är det över 15 miljoner. 

Det finns många anledningar till att besöka London, här ska vi ge tre av våra bästa tips.

Fotbollen

Fotboll är religion i England och bara i London så finns sex lag i den högsta fotbollsligan Premier League; Arsenal, Crystal Palace, Chelsea, Fullham, Tottenham och West Ham. Bara detta säger något om hur stor fotbollen är. Räknar man ihop publikantalet för alla nämna lagen så blir det över 200 000 människor som har möjlighet att se matcher samtidigt om alla nämnda lag har hemmamatcher. Och då ska man komma ihåg att det finns ett helt gäng med lag i andraligan som också drar mycket folk. Ett av de allra populäraste lagen är Chelsea fotbollsklubb som spelar på arenan Stamford Bridge i sydvästra London. Att få en biljett till någon av matcherna här är trots de dryga 42000 sittplatserna en utmaning, så det gäller att vara ute i tid eller ordna med biljetten till exempel med något eventbolag redan innan din avresa till London. Lyckas du få en biljett så kommer du att få en riktigt häftig upplevelse. Är det inte matchdag så kan du dessutom gå på en guidad rundtur som innefattar både ett besök i spelaromklädningsrummet och det kanske närmaste de flesta av oss kommer Premier League – att till inspelat publikjubel få gå igenom spelartunneln och ut mot fotbollsplanen!

Tyvärr är det ju inte alla som har möjlighet att bli lagkamrat med Lampard och grabbarna, men som fotbollsfan så är det någon speciellt att få vara så nära planen där så många av världens bästa fotbollsspelare spelat fotboll i världsklass. Det var också här som tränaren José Mourinho tog Chelsea tillbaka till positionen som ett topplag i den engelska ligafotbollen och till seger i både ligan och semifinal i Champions league. Låt oss nu se om han efter några års frånvaro från klubben kan göra om bedriften när han nu är tillbaka som tränare för Chelsea.

Parkerna

Något annat som man inte får missa, och knappast kan missa när man är i London är de gröna parkerna runtom i staden och förorterna. Den kanske mest kända är kanske Hyde Park som ligger beläget precis i centrala London och blir man trött på stadens puls så kan man helt enkelt ta en tripp in till parken där man likväl som att bara sitta och titta på alla människor som promenerar runt där, kan åka inlines, ta en picknick, eller för den delen besöka det som kallas för speakers corner, där vem som helst får gå upp och vädra sina åsikter för omvärlden.

Shoppingen

När man pratar om London kan man givetvis inte glömma bort all den shopping som finns tillgänglig. Det du inte hittar i de åtskilliga affärer och gallerior här, ja det hittar du sannolikt inte heller på så många andra platser i världen. Och skulle det vara något som du letar och inte finner.. ta då en tripp till det världsberömda Harrods i stadsdelen Knightsbridge. Där kan du mer eller mindre köpa vad som helst – det finns skrönor om folk som på allvar har beställt elefanter här.

Något annat du inte får missa är nöjespalatset Trocadero vid Shaftesbury Avenue. Här kan du likväl som att spela alla möjliga arkadspel, se på teater, bio och mycket annat.