Kanarieöarna – de lyckliga öarna

Amadores aqua beach in Gran Canaria at Canary Islands

Uttrycket, De lyckliga öarna, används ofta för att beskriva dessa Atlantens öar och beror bland annat på det den frodiga växtligheten och det behagliga klimatet. Man har även sett samma beskrivning i verk från de gamla grekerna.

Många teorier finns om öarnas uppkomst och en teori är att det är delar av den sjunkna ön Atlantis, medans en lite mer vetenskaplig och modernare teori, menar att öarna uppstått av olika vulkaniska utbrott för omkring 14 miljoner år sedan.

Det enastående klimatet på öarna och speciellt på Las Palmas, har gjort att svenskar gärna semestrar på Kanarieöarna. Paketresor går att hitta året om, med en medeltemperatur av +12 på den kanariska vintern och omkring +25 på deras sommar.

Öarna är belägna strax utanför Afrikas västkust och ingår i den spanska staten, men tillhör rent geografiskt Afrika. De sju största öarna är El Hierro, La Gomera, Lanzarote, Teneriffa, Gran Canaria, La Palma och Fuerteventura. Ytterligare sex mindre öar hör till ögruppen, Alegranza, La Graciosa, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste, där La Graciosa är den enda av de mindre öarna som är bebodd.

För den som vill resa till en ö med aktivt natt liv, mycket shopping och härliga stränder, är Gran Canaria det givna målet. Ön har mycket att erbjuda, inte bara gällande nattliv, utan du hittar också gallerior, bra restauranger och en hel del sevärdheter.