Hur reser man bäst i Europa?

Vilket som är det bästa sättet att resa i Europa beror givetvis på en rad olika individuella omständigheter: vart man ska (hur långt, till en eller flera platser och så vidare), vad man trivs med för färdsätt, krav på komfort, ekonomisk situation och så vidare. Men det går ändå att ge en del generella tips.

Till att börja med så är det klassiska och ständigt populära sättet att upptäcka stora delar av Europa på en och samma resa att åka tåg med ett så kallat interrail-pass. Då kan man få enormt mycket för pengarna, särskilt om man är under 26 år.

En annan sak som förändrat resandet i Europa de senaste åren är lågprisflygbolagens intåg på marknaden som gör det möjligt att hitta billiga resor för den som endast vill till en destination. Det går så väl att ta sig från Sverige till många platser på kontinenten med detta sätt som att förflytta sig mellan de flesta delarna av kontinenten.

Sedan finns trots allt ofta en charm med att bila över kontinenten och man kan trots allt förflytta sig tämligen snabbt mellan olika delar på detta sätt i och med att avstånden mellan större städer i regel är mindre än de som vi är vana vid här uppe i norr. Inte minst är bilåkande ofta attraktivt om man är många: Det blir en gemensam upplevelse som inte riskerar att störas av andra resenärer och av att behöva anpassa sig. Dessutom blir det ofta billigt om man är många som delar på kostnaden och man kan dessutom ta med sig packning utan extra kostnad vilket blir dyrt även på så kallade lågprisbolag.