Höga Kusten

En del av charmen i att besöka och turista på platser brukar vara själva resandet. Det finns en viss charm och härligt förväntansfull känsla i kroppen fastän man måste sitta och vänta på en flygplats eller stå i kö till passkontrollen. Men trots detta så kan det vara härligt att då och upptäcka härliga platser på hemmaplan. Och du, lockas du av det charmiga i att vänta – det finns vänthallar på tågstationer också.

En sådan plats, eller snarare område som ligger här i vårt eget avlånga land är Höga Kusten. Höga Kusten är ett världsarvsområde som ligger ungefär mitt emellan städerna Sundsvall i söder och Örnsköldsvik i norr. Vi tänkte här berätta om några saker att se kring Höga Kusten.

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är den stad inom gränserna för Höga Kusten som är störst och detta är också den stad det finns mest saker att hitta på i. Örnsköldsvik är även en bra plats att ha sin utgångspunkt ifrån när man ska besöka platser runtom i Höga Kusten. Reser du med tåg eller buss till Örnsköldsvik så kan vi rekommendera att bo på något hotell som ligger beläget mitt i staden, exempelvis Strand city hotell och därefter så kan ni förslagsvis hyra bil för att så smidigt som möjligt ta er runt i omnejden. Inne i själva staden finns tillgång till bland annat ett gott shoppingutbud, restaurangutbud och en en mysig gästhamn som är mycket populär framförallt på sommaren.

Naturum

Vill man få reda på vad det egentligen är man ska se i detta område så är det till Naturum man ska göra ett besök. Det ligger i hjärtat av Höga Kusten, mer exakt precis vid foten av Skuleberget – som bara i sig har en intressant historia bakom sig. Närmsta grannen är dessutom Skuleskogens nationalpark som ligger bara strax intill. På Naturum så får du lära dig om varför och vad som är så speciellt med naturen kring Höga Kusten – exempelvis om landhöjningens historia. Du kan dessutom som sagt få tips här på vad det är för platser du bör besöka för att få se det just du eftersöker.

Skuleberget

Här hittar du äventyr och lugn. I hjärtat av Höga Kusten finns Skule och dess imponerande berg. Under sommaren kan du klättra upp för den branta bergsidan eller ta trapporna för att besöka Skulegrottan som sägs tillhört rövare. Du kan även ta linbanan till toppen och njuta av en otrolig, naturskön utsikt. Eller så besöker du och familjen Rövarbyn där man kan hoppa studsmattor, balansera, klättra, krypa runt och andra självaktiviteter. Varje år anordnas Skulefestivalen under tidiga juli. Kom i tid, för festivalen är populär! Kommer du under vintermånaderna så kan Skule erbjuda den riktigt bra skidbackar som passar barn och vuxna, nybörjare eller proffs. Och för att avrunda en händelserik dag kan du ta en kopp kaffe med hembakt fikabröd i Toppstugan.

Högakustenbron

Som avslutning så rekommenderar vi att du ser till att åka över Högakustenbron. Det man ser där skulle man kunna se som en symbol för vad som är som är så speciellt med Höga Kusten.