De stora huvudstäderna

Att semestra i stora huvudstäder över en helg är en trend som växer sig stark inom resebranschen. Det är skönt att komma hemifrån några dagar samtidigt som man får njuta av en helt annan kultur, spännande mat och annorlunda turistmål. Några av de populärare huvudstäderna är Paris, London, Madrid och New York.

Paris: Ett besök i Paris utan att se Eiffeltornet är som att leva ett kärleksliv utan kyssar. Det är bara ett måste oavsett om man ser det på håll eller om man väljer att gå in i tornet som framförallt karakteriserar den franska huvudstaden. Andra klassiska sevärdheter är Notre Dam, Louvre, Versailles och Les Invalides. För de mindre i familjen som inte tycker om kultur kan Disneyland strax utanför Paris locka betydligt mer.

London: Att flyga till London är mycket billigt vilket gör att allt fler svenskar väljer att besöka staden över en helg. Utöver shopping och andra klassiska stadsnöjen är det framförallt två saker som lockar turisterna, musikalerna och fotbollen. I London finns det alltid en rad olika musikaler att väja mellan. En del har spelats i flera år i rad men fortfarande för fullt hus. Men samtidigt sätts det även upp nya musikaler för de som vill se något nytt.

Madrid: Spanien är ett av de länder där siestan är väl utbredd. Det gäller även i Madrid vilket betyder att en del restauranger och butiker har stängt några timmar på dagen. Men det är inte på dagen som stadens rätta sida syns som bäst utan på kvällen. Madrid är staden som aldrig sover och som lever upp när solen går ner.

Något som är typiskt den spanska huvudstaden är flamencon. En musik- och dansstil som går att möta på restauranger och klubbar var än man befinner sig i Spanien. För de som inte upplevt flamencon tidigare är det något som rekommenderas då det är mycket typiskt landet.

New York: Att åka till New York bara över en helg är det få som gör. Restiden är för lång för att bara vara där två dagar. Däremot är det en mycket häftig stad att besöka. En stad som speglar den amerikanska kulturen och landet i övrigt mycket bra. Lika känd som Eiffeltornet är i Paris är frihetsgudinnan i New York. Men de som vill besöka det stora landmärket bör nästan avsätta en heldag för köerna är långa till ett av de mest besökta turistmålen i staden.