Att beställa en paketresa

Ska du åka på en paketresa skyddas du av paketreselagen. Den är en lag som alla researrangörerna i Sverige måste följa. I resan ska minst två av följande punkter ingå, enligt Konsumentverket:

  • Inkvartering
  • En turisttjänst
  • Transfer

Givetvis kan även andra tjänster ingå i just din resebokning.

Paketreselagen

Paketreselagen är till för att skydda dig som konsument när du åker på en paketresa. Lagen ska gälla om arrangören gör ändringar innan eller under resans gång. Lagen är till för dig som reser som privatperson, det betyder att du inte ska få sämre villkor än det som står i lagen. Turisttjänsten som eventuellt aviseras ska ha en betydande del i programmet och får inte vara direkt kopplad till boendet eller transporten. Som turisttjänst räknas till exempel hyrbil, teater, eller en fotbollsmatch.Fotbollsstadium

Exempel på paketresor

Även kryssningar räknas som paketresor i och med att du inte bara befinner dig i hytten utan även utnyttjar andra utrymmen på båten. Idag reser många även på sportresor, främst kanske när det gäller fotboll. Det är ett enkelt sätt att få en chans att se sina idoler på någon av de stora europeiska arenorna. Här ordnar dessutom ofta researrangören allt åt dig, så att du kan få biljetterna bokade med aviserade platser på läktaren och allt. Bokar du en fotbollsresa ingår vanligen följande:

  • Biljett till match.
  • Hotellövernattning.
  • Flygresa tur och retur.

Samma sak gäller ofta även för musikalresor och andra kulturella evenemang. Resebolagen har ofta avtal med arrangörerna av konserter och matcher, så att du kan få bra platser.En paketresa är en bra lösning för dig som vill kunna ta del av allting på resan snabbt, enkelt och bekvämt. Tänk dessutom på att du inte har samma skydd om du bokar flyg och boende separat.

Att hinna med mer

Nytta de dagarna du är på din resa. Även om det ingår mycket i en paketresa så finns det säkert annat som du vill uppleva. Sitter du på en båtkryssning så kanske det inte är så mycket att göra än att hänga med på det som händer ombord. Åker du på en sport- eller musikalresa så har du säkert tid över till att utforska den stad som besöks. Själva aktiviteterna som en fotbollsmatch eller musikal är ju under några timmar. Sedan finns det tid över till shopping eller annat som kan intressera i den stad som besöks.